čtvrtek 8. listopadu 2018

Francouzské literární ceny 2018: honba skončila vyhlášením laureátů

> literatura > Francie > ceny > vyhlášení literárních cen 2018

Týden literárních cen. Takto označují ve Francii právě tento týden, v němž jsou udělovány všechny klíčové francouzské literární ceny, od ceny Femina přes Médicis až po ty mediálně nejočekávanější ceny: Goncourta a Renaudota. Letošní rok byl ve znamení překvapení, ve hře byli autoři i autorky, kteří byli nominováni hned na několik ocenění.

exkluzivně na Recenze a kritika

Hned počátkem týdne byli udělený ceny Femina a Médicis. Tu první v pondělí získal Philippe Lançon za osobní výpověď Le Lambeau (Úlomek, nakl. Gallimard), v níž podává svědectví o lednovém atentátu roku 2015, který postihl redakci týdeníku Charlie Hebdo – on sám unikl masakru.

V úterý byl oceněn Cenu Médicis subverzivní spisovatel Pierre Guyot za knihu Idiotie (Idiocie, nakl. Grasset), pojednávající o bouřlivém zrání chlapce pod dohledem otce vojáka za války v Alžírsku.

Ve středu se dočkali ti, kteří očekávali zejména dvojici nejsledovanějších. V restauraci Drouant získal Goncourta spisovatel Nicolas Mathieu za knihu Leurs enfants après eux (Jejich děti po nich, nakl. Actes Sud) a Valérie Manteauová za Le Sillon (Rýha, nakl. Tripode).

Spisovatel Mathieu, čtyřicetiletý autor, byl oceněním svého druhého románu více než překvapen. „Posledních 18 měsíců jsem strávil zavřený sám v jedné místnosti a tady jsem najednou jako králík před světly automobilu,“ řekl  po udělení ceny před novináři.

Kniha, popisující dozrávání skupiny puberťáků v průběhu 90. let označuje nakladatel za „román dospívání“. „Je to román o deziluzi,“ řekl spisovatel agentuře AFP.

Ačkoliv spisovatelka Valérie Manteauová nebyla původně v nejužším výběru této ceny, porota ocenila zejména její sílu výpovědi v příběhu mladé Francouzsky, která se vydává v Istanbulu po stopách zavražděného turecko-arménského novináře Hranta Dinka.

Mezi favority hned tří prestižních cen byl dlouhou dobu považován také David Diop, který se svým románem Frère d'âme (Blízký přítel, nakl. Seuil) vrací do zákopů Velké války, jejíž ukončené před 100 lety si připomínáme.

Příběh sleduje propadnutí do šílenství jednoho senegalského ostřelovače. Médii dlouho považovaný za superstar týdne nakonec nedostal cenu žádnou.

Žádné komentáře:

Okomentovat