úterý 23. června 2020

Melanie Trumpová: Žena pod kontrolou, která mlčí (skoro úplně) jako sfinga

literatura > portrét > americká politika > monografie Melanie Trumpové
Kdo zná Melanii Trumpovou? Žena, která je důvtipná, zdvořilá, ambiciózní, důmyslná a která hraje svou hru. Jaká je její hra? A jaká je ta její smlouva? Novinářka Mary Jordanová, reportérka amerického listu The Washington Post, jejíž kniha The Art of Her Deal: Untold Story of Melania Trump (Uměni její smlouvy. Nevyřčený příběh Melanie Trumpové), vyšla minulý týden v nakladatelství Simon & Schuster, nedává jednoznačnou odpověď.

Můžete si vybrat. „Je jako duch. Každý ji zná, ale nikdo o ní nic neví,“ cituje novinářka jednoho z fotografů. Autorka, jež podle nakladatelství vedla rozhovory s desítkami zaměstnanců Bílého domu, hospodyní, ale i dalšími, kteří znají první americký pár zblízka, například tvrdí, že prezidentský pár spí v oddělených ložnicích. „Neznám žádný pár, který tráví tolik času odděleně," tvrdí.

Melanie, původem modelka ze Slovinska (dívčím jménem Melanija Knavs, v poněmčené podobně Knauss; matka byla podniková krejčová) je evidentně „žena pod kontrolou“: nicméně, svůj příchod do Bílého domu, poté, co její manžel Donald Trump v roce 2016 zvítězil, odložila. Důvod? Chtěla prostě znovu probrat jejich předmanželskou smlouvu. Oficiálně ovšem tvrdila, že nechce přerušit školní docházku jejich syna Barona v New Yorku. Prezident Spojených států amerických, známý svým „uměním obchodovat“, potom uzavřel i s ní novou smlouvu, kterou ona sama již neodmítla.

Po Ivance Trumpové, bývalé české lyžařce a modelce (dívčím jménem Zelníčková) je Melanie druhou cizinkou, a třetí chotí amerického prezidenta. Mary Jordanová píše, že jsou Donald a Melanie „často spolu ve stejné budově, ale nikdy poblíž sebe“. Ona chodí jen zřídka do západního křídla. Nemá ráda golf. Má své vlastní malé lázně. Ráda je izolovaná. Sama. Je to prostě samotářka. „Jsou naprosto šťastní, že žijí oddělení,“ podotýká.

Malý penis? Reakce Melanie je jasná: „Neříkejte to o něm – je to skutečný muž!“

Jsou vlastně Donald a Melania Trumpová zamilovaní? Nebo jde jen o sňatek z rozumu? Obchodní záměr? „Láska je složitá,“ říká Mary Jordanová. „Trumpova láska je velmi komplikovaná,“ dodává. Nesnáší ale narážky na to, že má její muž  - třeba malý penis. „Neříkejte to – je to skutečný muž,“ dočteme se v knize o Melanii, která rovněž podporovala svého muže v kampani proti Baracku Obamovi. Oba o něm tvrdili, že nemůže být prezidentem USA, protože se v vůbec Americe nenarodil

Americká reportérka, která připravovala vydání knihy pět let, si připadala po celou dobu jako na „válečné stezce“. Úzký okruh kolem Melania je skutečně velmi malý, její bývalí zaměstnanci musejí podepisovat dohody o mlčenlivosti a staré známé v Evropě byly odrazovány od toho, aby s ní o ní vůbec mluvily. „Po tři desetiletí, co působím jako korespondentka po celém světě, jsem se nikdy nesetkala s tak zdráhavou a samotářském bytostí, které bych dokázala porozumět," píše Jordanová v knize.

„I když když byla vždycky ve zprávách, a stala se jednou z nejznámějších tváří na světě,“ píše Jordanová, „nemohla jsem o ní najít základní informace.“

Až jeden fotograf jí o ní řekl: ,Je jako duch. Každý ji zná, ale nikdo o ní nic neví.‘ Je doslova nepolapitelná jako sfinga. Jaký je její původ? Jaká byla její výchova? „Měla velmi skromnou výchovu, a když dorazila do New Yorku, byla kolem ní najednou strašně moc extrémně bohatých lidí, a to byl okamžik,“ řekla jí jedna z bývalých kamarádek, „jako by vzala velkou gumu a všechno předtím vygumovala."

Melania se s Trumpem seznámila na Manhattanu v roce 1998. Co v něm vlastně tehdy viděla? Nebyl to prezident USA, nebyl ani v politice. „Donald Trump byl v 90. letech jinou osobou.“ I jeho charakterové vlastnosti, dnes s ním spojované, neodpovídaly zcela současnosti. „Byl okouzlující a zábavný, nerozděloval, nebyl to polarizující člověk, kterého dnes známe,“ tvrdí Jordanová. „A pokud jste byla modelem, byl mnohem lepší, než byli ostatní starší a bohatí chlapi.“

Melanie neprojevuje emoce. Jejím heslem by mohlo být: Nebýt, odejít., zmizet

Melanie žila život supermodelky. On měl peníze a chodil na večírky se „všemi těmi ostatními lidmi“. Trump v té době nepil, nebral drogy a ani moc nevyžadoval. „Chtěl jenom mít,“ popisuje Jordanová, „na fotografii nádhernou ženu, aby mohl být v novinách, a pak se zase vrátil do své práce.“ Trump a Melania se vzali v Palm Beach na Floridě v roce 2005, obklopeni 10 000 květinami, spoustou zlata a hosty včetně páru Billa a Hillary Clintonové.

O deset let později byl Trump – povzbuzovaný Melanií - , náhle mužem, který kandidoval na prezidenta. Jeho politický poradce Roger Stone řekl Jordanové, že on sám (ani Tump) nevěřil v jeho vítězství, že by vůbec mohl porazit Hillary Clintonovou při volbách. Při volební noci našel údajně Melanií v slzách, jak tvrdí Michalel Wolf ve své knize Oheň a hněv – a nebyly to slzy radosti. Jordanová naopak tvrdí, že tomu tak nebylo. „Nikdo nikdy neviděl Melanii plakat,“ tvrdí. „Melania,“ je přesvědčena, „projevuje jen zřídka na veřejnosti emoce. Není to ona, kdo by ukazoval svou zuřivost.“ Když Trump urazí svou ženu, může očekávat, že se setká pouze s ledovou lhostejností. „To je způsob, jakým to dává najevo.“

Trumpovi dělá jistě velmi dobře, že má vedle sebe po boku dobře vypadající mladší ženu. Ona ale zdaleka není takovou loutkou, jak by se zdálo. Například v prvním roce velmi rychle zrušila návštěvy Davosu. Poté, co se objevily v médiích zprávy o Trumpově nevěře s pornohvězdou Stormy Danielsovou a modelkou Karen McDougalovou, byla s ním na cestě v autě. Po deseti minutách z auta vystoupila. Takový je její styl. Nebýt, odejít, zmizet.

Zdrojem potenciálního tření je logicky Ivanka Trump, prezidentova dcera z předchozího manželství s českou lyžařkou.

Kniha popisuje, že se Ivanka pokusila přimět svého otce, aby přejmenoval název První dámský úřad na První rodinný úřad. Melania tento nápad vetovala. „Ivanka mluví o Melanii jako portrétu, protože říká, že její nevlastní matka mluví stejně jako obraz na zdi,“ vysvětluje Jordanová. Melania slyšela, že Ivanka se sama nazývá „princeznou“, protože si myslí, že je to něco jako „královská hodnost“.

Ivanka údajně nemá sama, na rozdíl od jejího manžela Jareta Kushnera, na politický výkon Donalda Trumpa velký vliv. Jordanová ovšem tvrdí, že u Melania tomu je jinak: pomohla svého muže přesvědčit, aby si vybral za svého viceprezidenta Mika Pence. „Melania hodně čte,“ píše autorka knihy. „Je to ona, kdo před Trumpa položí nějaký politický článek a řekne: Podívej se na to.“

Žádné komentáře:

Okomentovat