pondělí 22. června 2020

John Bolton exkluzivně: Trump nerozlišuje mezi národním a soukromým zájmem!

> politika > americká > britská > světová > nová  kniha Johna Boltona
John Bolton, bývalý poradce prezidenta Donalda Trumpa, říká: „Viděl jsem prezidenta zblízka, nemohu jej znovu volit!“ O své nové knize Pokoj, kde se to stalo, která právě vychází, tvrdí: „Chci dát lidem možnost, aby si mohli sami přečíst, co se opravdu stalo. Toto je historie, jak nebýt prezidentem.“ Exkluzivní rozhovor s ním přinesl britský list The Daily Telegraph.

Jako celoživotní republikán, který zastával vysoké funkce v Reaganově administrativě, stejně jako v těch dvou Bushových, nebýval Bolton obvykle považován za někoho, kdo by chtěl volit demokraty. V exkluzivním rozhovoru pro britský konzervativní list The Daily Telegraph, který ve svém víkendovém vydání přinesl ukázky z jeho nové knihy The Room Where It Happened (Pokoj, kde se to stalo), říká, že bude volit Trumpova demokratického protikandidáta Joe Bidena. „V roce 2016 jsem hlasoval pro Trumpa proti Hillary Clintonové,“ říká Bolton. „Teď, když jsem viděl tohoto prezidenta zblízka, nemohu to udělat znovu.“

Působí dojmem roztržitého univerzitního profesora. Přesto může být John Bolton, bývalý poradce pro národní bezpečnost prezidenta Donalda Trumpa, tím mužem, který rozhodne, zda bude Trump v listopadu opět zvolen. Výroky jednoho z nejbližších Trumpových spolupracovníků znějí jako konečný rozsudek.

Opakovaně tvrdí, že má obavy o budoucnost země, kterou v Bílém domě reprezentuje člověk, který nemá s republikánskými hodnotami nic společného. Navíc si plete zájmy Ameriky se svými vlastními zájmy. „Prezident nemá filozofické základy ani strategii," vysvětluje. „Nezná rozdíl mezi americkým národním zájmem a zájmy Donalda Trumpa." Zmatek v tomto ohledu se projevuje velmi často, což je pro Ameriku velmi nebezpečné.

Trump vůbec nevěděl, jak funguje řízení země, nechtěl se to ale ani naučit!

Velká část Boltonovy kritiky, kterou ve své knize snáší vůči 45. americkému prezidentovi, pramení z jeho znepokojení nad způsobem, jak Trump řídí administrativu. „Přišel s velmi malými osobními znalostmi o tom, jak vláda funguje, a neměl zájem se to naučit," prohlašuje. „V minulém století nebyl dosud žádný prezident, který by se řídil tímto přístupem."

Bolton, který dříve, během prezidentství George W. Bushe, působil jako americký velvyslanec v Organizaci spojených národů (OSN), dokládá, že se cítil povinován napsat knihu, aby se Američané dozvěděli, jak je řízena jejich země. „Když jste ve vyšších, seniorských funkcích, máte povinnost říkat pravdu," říká. „Po 17 měsících ve státní správě jsem byl znepokojen tím, že [pan Trump] neměl požadovanou kompetenci být prezidentem, a Američané by to měli vědět."

Uniklé ukázky z jeho knihy způsobily bouřlivou kontroverzi „na obou stranách Atlantiku“, píše The Daily Telegraph. Zejména dvě tvrzení: 1. že Trump požádal čínského prezidenta Si Ťin-pchinga o to, aby mu pomohl vyhrál letošní volby a 2. informace, Trump nevěděl nic o tom, že Británie je jaderná mocností, obletěly doslova celý svět.

Bílý dům se minulý týden pokusil zastavit vydání knihy s poukazem na to, že obsahují „utajované informace“, obvykle označované jako „klasifikované dokumenty“. Bolton tvrdí, že tomu tak není. Při psaní knihy byl podle svých slov neustále obtěžován Trumpovými lidmi, kteří se mu pokoušeli znemožnit přístup na jeho twitterový účet a odmítali i přístup k běžným, tedy neklasifikovaným dokumentům.

Prezident Trump v uplynulých dnech na Boltona osobně zaútočil s tím, že jde o „nespokojeného​nudného hlupáka, který chtěl jít jen do války“. Americký státní tajemník Mike Pompeo odsoudil svého bývalého kolegu jako „zrádce“. Ale Bolton zůstal po celou dobu neoblomný ve svém úsilí napsat o svém působení v Bílém domě knihu. Povzbuzen rozhodnutím soudu, který v sobotu zamítnout žalobu Trumpovy administrativy, kniha může zítra vyjít, jak bylo bylo původně naplánováno.

Cílem Trumpovy administrativy bylo podle Boltona úsilí zabránit mu - před listopadovými prezidentskými volbami - ve zveřejnění pravdy o řízení Ameriky. Odmítá tvrzení, že jeho kniha obsahuje nějaké utajované materiály. „Mám mnohaleté zkušenosti s řešením citlivých otázek národní bezpečnosti a nechci mít v knize nic, co by mohlo ublížit americkým národním zájmům," opakuje. „Chtěl jsem pouze vysvětlit fakta o klíčových otázkách zahraničních a domácí politiky, a nechat Američany, aby se rozhodli sami,“ podtrhuje. „Chci to dát Američanům možnost, aby si mohli sami přečíst, co se opravdu děje. Toto je historie, jak nebýt prezidentem,“ hodnotí Trumpovu éru

Britský list The Daily Telegraph připomíná, že během svého působení ve funkci poradce pro národní bezpečnost pana Trumpa v období od dubna 2018 do září 2019 „hrál Bolton, který je považován za jednoho z nejtvrdších exponentů republikánské strany, klíčovou roli“.

Napomohl při formulaci administrativního přístupu k řadě klíčových přístupů u problémů, jakými byly vztahy se Severní Koreou, Íránu a vůči vojenskému uskupení NATO. Svou rezignaci ohlásil poté, co se nepohodl s prezident Trumpem pozvat delegaci vůdců Talibanu na návštěvu Camp Davidu.

Prezident řídí Ameriku jako malý rodinný podnik! Vůči Rusku a Číně nemá dlouhodobou strategii


Bývalý poradce Bolton má pochybnosti o Trumpově řídit vládu: „Prezident se chová, jako by se jednalo o malý rodinný podnik, ale problémy, kterými se zabýval byly přitom pro takovou zemi příliš důležité.“ Vyčítá Trumpovi rovněž neschopnost „konzistentní strategie“, neboť ta podle něj prezidentovi chybí. „To ovšem znamená, že neexistuje žádné konzistentní téma nebo strategie. Rozhodnutí, učiněná jednoho dne se ale snadno změní dalšího dne.“

 Obzvláště kritický je Bolton ve způsobu, jak Trump řeší klíčové otázky zahraniční politiky a národní bezpečnosti: od vývoje dlouhodobých strategií v otázkách kolem Číny a Ruska až po řešení bezprostřednějších problémů, jakými jsou hrozba šíření jaderných zbraní ze zemí, jako je jako Írán nebo Severní Korea. „Neexistuje dlouhodobá strategie pro Rusko a Čínu," zmiňuje varovně.

„Severokorejská vyjednávání selhala do té míry, že Severní Korea vyhodila do vzduchu budovu, kterou postavila s Jižní Koreou, a pokračovala v práci na svých jaderných a raketových programech. A Írán nebyl za poslední tři roky zadržen. Právě v takových záležitostech je Trumpova nedostatečná kompetence zcela zřetelná,“ vysvětluje v rozhovoru.

Před listopadovými volbami nemá Donald Trump již moc na vybranou. Zatímco v minulosti mohl disponovat „zkušenými a ostřílenými odborníky na národní bezpečnost“, označovaných také jako - Osa dospělých, kteří mu poradili v kritických otázkách, většina z nich, již pro americkou administrativu nepracuje - včetně Johna Boltona. Hlavním důvodem, proč tomu tak je, byly zejména přepjaté reakce. „Prezident se utrhl na kohokoli, kdo se mu snažil dát nějakou radu.“ Obzvláště znepokojující je podle Boltona prezidentova představa, že klíčem k úspěchu je jeho „dobrý vztah s ostatními světovými vůdci“.

„On je přesvědčen, že pokud má dobré vztahy s čínským prezidentem Si Ťin-pching, máme dobré vztahy s Čínou. A pokud má špatný vztah s Theresou Mayovou, máme špatný vztah s Británií. Vůdci jako Si chápou, že zastupují zájmy své země: nejsem si jistý, že to chápe Trump,“ říká Bolton.


„Vztahy mezi Londýnem a Washingtonem byly za premiérky Mayové napjaté, i když z toho Theresu Mayové neobviňuji.“ A dodává: „Existovaly rozdíly v důležitých otázkách.“

***

Vztahy se podle Boltona zlepšily od doby, kdy se stal předsedou vlády Boris Johnson. Bolton ve své knize vyjadřuje překvapení že se Johnson během svého působení v roli zahraničního tajemníka často obracel na Trumpova zetě Jareda Kushnera,, než aby se pokoušel postupovat obvyklými diplomatickými kanály. Dodává ovšem zároveň: „Neobviňuji ho za to." Důvodem, proč se tak choval, byl pravděpodobně ten, že nemohl najít nikoho jiného, kdo by věděl, co se v administrativě děje. „Pro styl vedení Trumpovy administrativy neexistuje žádný styl.“

Bolton, který je silným zastáncem takzvaného „zvláštního vztahu“ mezi Británií a Spojenými státy americkými, by rád viděl britského premiéra proaktivnějšího ve dvou klíčových otázkách: v otázce íránské jaderné dohody a umožnění přístupu čínského telekomunikačního gigantu Huawei do britské 5G sítě. Pokud jde o íránskou dohodu, říká, že Británie by se měla podívat na své nedostatky a uvědomit si, že „se nikdy se k životu nevrátí“.

A pokud jde o Huawei, uznává, že vláda se od podpory od Johnsona nástupu do funkce vzdala podpory „britské byrokracie, která neuznává hrozbu Huawei, což je mimořádně závažný problém“.

Británie by měla brát obě tyto otázky velmi vážně, protože by mohly mít dopad na budoucí jednání vlády s Trumpovou administrativou. „Pod Borisem Johnsonem máte jinou dynamiku - je to všechno ale o osobním vztahu," uzavírá. „Ale pokud se to ztratí, mohli bychom být zpátky v polévce, v níž jsme byli předtím."

****

> Mohlo by vás také zajímat: Jestřáb Bolton dostal od Trumpa padáka. Trump to oznámil na twitteru! Jehlice revue, dne 10. září 2019.


Žádné komentáře:

Okomentovat