úterý 21. září 2021

Boj o hudební korunu: Elvis práskal na Lennona! Naverbovat ho měl Nixon

> kultura > hudba > pop & rock > politika > americká & britská > Rockonteurs

Elvis jako fízl? Zní to molžná divně, ale podle Boba Harrise, hudebního publicisty, špehoval Elvis Presley svého hudebního souputníka Johna Lennona. Naverbovat ho měl sám americký prezident Richard Nixon.

Podle hudebního moderátora Boba Harrise navrhl prezident Richard Nixon zpěváku Elvisovi Presleymu, aby špehoval Johna Lennona, když slavný člen skupiny The Beatles žil v New Yorku.

Harris, který ve známém pořadu BBC The Old Grey Whistle vedl rozhovor s Lennonem, řekl na podcastu Rockonteurs, že Nixon Lennona „nenáviděl“ za jeho kritiku vietnamské války a chtěl ho dostat z Ameriky pryč za každou cenu. Píší o tom ve včerejším vydání britské The Times.

Prezident Nixon, který považoval Elvise za svého „velkého přítele“, ho k udávání Lennona přiměl v 70. letech. Harris řekl: „Znělo to, jako by to bylo téměř jen [Lennonovou] představivostí, když tvrdil: ,Můj telefon byl napíchnutej, všude mě sledují ‘ - ale byla to pravda; opravdu to tak bylo. Nixon ho chtěl dostat ven, a protože John nějak uvízl v New Yorku, zasekl se ve státech: on věděl, že kdyby se vrátil do Velké Británie, už by se nikdy do Ameriky nevrátil. Ne [v době], když byl Nixon v Bílém domě.“

A co konkrétně Elvis na Lennona donášel? Vypadá to, že bral všechno. Harris tvrdí: „Nixon [nařídil] Elvisovi, aby shromáždil co nejvíce informací o Johnu Lennonovi, jak jen to bylo možné.“ Nixon, který působil jako americký prezident mezi lety 1969 a 1974, se pokusil Lennona deportovat z USA v roce 1972 a považoval ho za svého „kulturního nepřítele “. Lennon byl zastřelen na Manhattanu 8. prosince 1980.

A jaký byl vztah mezi Lennonem a Presleyem? Harris má za to, že když se Lennon a Presley poprvé setkali v Los Angeles v roce 1965, „byla to nenávist na první pohled“ a jejich hudební i politické rozdíly se spirálovitě proměnily v „odpornou“ rivalitu. „Pro Johna to byla chvíle velké deziluze, protože miloval Elvisovy nahrávky, takže... zjistit, že je to pravicový jižanský fanatik, byl velký šok,“ řekl Harris. „Stejně tak tomu bylo u Elvise, který viděl Lennona jako toho povýšeného liver-pudlovského znalce všeho, kdo mu vzal [hudební] korunu.“

Richard Nixon a Elvis Presley se sešli v Oválné pracovně 21. prosince 1970. Setkání bylo utajeno až do 27. ledna 1972, kdy The Washington Post toto setkání poprvé odhalil a přinesl i slavný snímek obou mužů. Toto setkání se stalo také inspirací k filmu Elvis & Nixon (2016).

Žádné komentáře:

Okomentovat