pondělí 3. září 2018

Herec Gérard Depardieu čelí obvinění ze znásilnění a sexuální agrese

> kultura > politika > kulturní politika > Francie


Monument francouzské kinematografie, herec a producent Gérard Depardieu, byl obviněn mladou herečkou z dvojího „znásilnění a sexuálního obtěžování“, píše agentura AFP. Herec prostřednictvím svého advokáta veškerá obvinění popírá. 

> exkluzivně na Recenze  kritika

Případ se měl odehrát začátkem letošního měsíce srpna. Podle svědectví mladé herečky, jejíž identita není blíže známá, ke znásilnění a napadení došlo ve dnech 7. a 13. srpna, kdy měla mladá žena s hercem schůzku v 6. pařížském arrondissementu.

Podle listu Le Parisien, který s informací přišel minulý čtvrtek jako první, se jedná o „mladou herečku a tanečnici ve stáří kolem dvaceti let“. Podle jejího podání měla být hercem „zneužita v průběhu neformální herecké zkoušky" v jeho pařížském bydlišti.

Depardieu se s ní měl seznámit prostřednictvím blízkého přítele. Zdroj, který cituje agentura AFP naznačuje, že „mladá žena byla u své matky, kde se jí udělalo špatně". Právě její matka ji přiměla k tomu, aby na herce Depardieua podala oznámení.

Stížnost byla podána v pondělí 27. srpna na četnické stanici Lambesc (Bouches-du-Rhône). Vzhledem k tomu, že provincie Aix-en-Provence není geograficky kompetentní – šetření bylo přesunuto do Paříže, kde francouzská policie zahájila předběžné šetření. Vyšetřování byla svěřeno třetí divizi soudní policie. Obviněný herec veškerá obvinění popírá.

Jeho advokát Hervé Témime uvedl: „Gérard Depardieu zpochybňuje veškerou agresi, veškeré znásilnění.“ Advokát upřesnil, že o případu byl informován již 28. srpna novináři, sotva den po samotném podání. „Není nic, z čeho by mohl být obviněn, a očekávám, že média budou respektovat práva a důstojnost všech,“ ohlásil. „Vyzývám k co nejvyšší opatrnosti a co největší ohleduplnosti.“

Na obranu Depardieua vystoupila v posledních dnech herečka Sandrine Kimberlainová, která v rádiu RTL sdělila, že považuje herce za osobního přítele, zůstává pro ni „člověkem dojemným a okouzlujícím a legračním - a geniálním“. „Pokud mi to zítra... někdo dokáže. Budeme všichni smutní a myslím, že on bude první. Ale takto, nevěřím ničemu z toho, co se říká bez důkazu a soudu,“ řekla rozhodn.

Devětašedesátiletý herec Gérard Depardieu, který má od roku 2013 ruskou národnost, natáčel ve Francii během srpna film Fahim pod vedením režiséra Pierrea-Françoise Martina-Lavala, který má ztvárnit životní příběh mladého šachový šampiona.

V současné době natáčí v Alžírsku, kde mu byla svěřena role posledního osmanského paši, známého jako Hussein III. Dey, ve filmu Ahmed Bey, v režii iránského režsiéra Jamala Shoorjeha, informuje alžírský portál TSA.

Obvinění vůči jednomu z nejznámějších francouzských herců mezinárodního renomé přichází po sérii skandálů, které otřásly světem filmu v souvislosti s aférou amerického producenta Harveye Weinsteina v říjnu 2017.

Ve Francii dosud čelil podobnému obvinění letos v dubnu divadelní režisér Philippe Caubère, nařčený herečkou a bývalou stoupenkyní hnutí Femen Solveig Halloinovou. Také proti filmovému režiséru Lucu Bessonovi je od května vedeno vyšetřování na základě podání herečky a modelky Sand Van Royové, která tvrdí, že ji měl zneužít v pařížském hotelu Bristol.

Tyto aféry, jež zveřejňuje sociálním síť hnutí #Metoo, je ve Francii reprezentováno portálem #Balancetonporc.

Mezi těmi, kteří byli obviněni ze sexuálního zneužívání jsou rovněž intelektuálové a politici. Od října loňského roku byl ve Francii obviněn třemi ženami švýcarský teolog a profesor na Oxfordské univerzitě Tariq Ramadan. Od 2. února byl vzat do vazby.

Ministři francouzské vlády – dnes již bývalý ministr ekologie Nicolas Hulot, stejně jako Gérald Darmanin – byli vystaveni obviněním ze sexuálním agrese, což oba kategoricky popřeli.

Počátkem letošního roku vznikla ve Francii petice 100 žen, které upozorňují na negativní efekty kampaně, jež činí a priori z žen oběti a z mužů násilníky. Kampaň Metoo a francouzský protějšek označily za udavačské, a ideologii za nový puritanismus.

> Gérard Depardieu: To není myšlenka, ale prožitek - úryvek z knihy Monstre (Obluda)

Petice 100 žen proti novému puritanismu hlásí: „Chráníme svobodu obtěžovat, která je nezbytná pro sexuální svobodu!“

Žádné komentáře:

Okomentovat