čtvrtek 22. července 2021

Na pláži nebo v kempu, ochutnávka z knih, co čte Barack Obama

> kultura > literatura > letní výběr > knihy > Barack Obama

Barack Obama napsal na Instagramu: „Ať už kempujete na pláži nebo jste se v deštivém dni schoulili na gauči, není nad to sednout si v létě s dobrou knihou. Když jsme byli ještě v Bílém domě, začal jsem sdílet své letní favority - a za ta léta se z toho stala malá tradice, kterou tu s potěšením sdílím i s vámi všemi. Takže bez dalších okolků je zde několik knih, které jsem nedávno četl. Doufám, že se vám budou líbit stejně jako mně.“

Takže, bez skrupulí, co že to bývalý americký prezident čte nebo to alespoň dává najevo, že čte? Knihy nejsou řazeny podle data vydání, ani podle bližších preferencí, ale když začneme zleva dolů a potom doprava, zaujme, že tu opticky vévodí David Diop, čerstvý nositel International Booker prize (psali jsme o tom: ZDE). Román získal příznivou odezvu již v okamžiku, když byl v roce 2018 vydán nakladatelstvím Seuil jako Frère d´âme (Důvěrný přítel). 

V angličtině tato kniha vyšla s názvem: At Night All Blood Is Black (V noci je veškerá krev černá) v americkém nakladatelství Farrar, Straus and Giroux.

Kniha získala předtím Goncourtovou cenu studentů gymnázií a přeložena byla zatím do šestnácti zemí. Diop, který přednáší na univerzitě v Pau, se stal prvním francouzským vítězem toho ocenění, i když je třeba zároveň dodat, že ačkoliv se narodil v Paříži, je původem ze Senegalu (otec Senegalec, matka Francouzka). A právě Senegal, respektive příběh dvou senegalským střelců za První světové války, hraje také hlavní roli v knize, jež má být rovněž zfilmována, jak na Avignonském festivalu ohlásil herec Omar Sy.

Koncem srpna vydává David Diop novou knihu La Porte du voyage sans retour (Brána cesty bez návratu), ve které se botanik z 18. století zajímá o ženu, které se podařilo uniknout z otroctví. O tom, zda se jeho knihy objeví i v češtině, zatím nejsou žádné zprávy.

Barack Obama má cit pro témata, jež překračují hranice všedního dne. Neunikla mu ani nové kniha britského spisovatele, tentokráte japonského původu, totiž Kazuo Ishigury: Klara and the sun (Klára a slunce), jež vydává nakladatelství Faber a k dostání je i u nás… třeba v Luxoru. Do Čech již dorazila i zpráva, o čem ta kniha bude, zamýšlí se nad ní například spisovatelka Bianka Bellová, která ji patrně již slupla jako malinu. 

Nositel Nobelovy ceny za literaturu se v tomto lákavém soustu, nejen pro intelektuálky, zabývá složitým vztahem mezi robotem a (dětským) klientem. Podobně jako předchozí díla, i tentokrát se (podle dostupných informací) chystá vydání i v českém nakladatelství Argo v překladu Aleny Dvořákové.

Na začátek října přichystalo nakladatelství Laser pro milovníky science-fiction další dílo od Andyho Weira. Kniha Project Hail Mary (v češtině jako Spasitel) je avízovaná jako „nové úžasné, napínavé meziplanetární dobrodružství“ (v překladu Michala Prokopa), o čemž jistě není pochyb, vzpomeneme-li si na jeho Marťana z roku 2015, alespoň z kina. 

Obama má nyní novou knihu, která vyšla v březnu u Random House, na svém letním stolku; pro ty, kteří se k ní nedostanou, jistě si nenechají uniknout její filmovou podobu, jež slibuje pořádný biják s hercem Ryanem Goslingem, jak píše The Hollywood Reporter. Astronaut má jako vždy těžkou misi: zachránit lidstvo!

Knih má bývalý americký prezident Obama ve svém „letním výběru“ celkem jedenáct, léto je ještě před námi a bude jistě ještě dlouhé. Berte tuto ochutnávku jako pozvání i k jiným než prezidentským chutím.

Žádné komentáře:

Okomentovat