pátek 2. července 2021

Boris Johnson nabídl, že zaplatí za pomoc při psaní Shakespearovy biografie, říká vědec

> kultura > literatura > britská > Boris Johnson > kniha o Shakespearovi

Jeden z nejvýznamnějších britských odborníků na Shakespeara tvrdí, že se na něj obrátil zástupce premiéra Borise Johnsona, aby mu pomohl se zpracováním jeho opožděné biografie. Vědec, jehož jméno nebylo zveřejněno, tuto příležitost s díky odmítl.

Kniha s názvem Shakespeare: The Riddle of Genius (Shakespeare: Géniova záhada) se nedávno dostal mezi zprávy poté, co premiérova kancelář na Downing Street byla nucena popřít zvěsti, že předseda vlády zmeškal během pandemie důležitá setkání bezpečnostní rady státu (COBR), protože pracoval na rukopisu, píše liberálně-levicový list The Guardian.

V polovině roku 2015 Johnson, který byl v té době londýnským starostou, podepsal s nakladatelstvím Hodder & Stoughton smlouvu o napsání knihy za honorář 500 000 liber. Publikace knihy ale bylo opakovaně posunuta: v roce 2019 měl Johnson s lítostí oznámit, že „nebude schopen rychle dokončit knihu o Shakespearovi“. „Upřímně říkám, že mě to rmoutí,“ řekl Johnson.

Originální metoda otázek a odpovědí

Odborník na Shakespeara - akademik, který si nepřeje být jmenován - uvedl, že byl na konci roku 2015 kontaktován agentem, který pracuje pro Johnsona. Ten ho požádal ho, aby se s ním zúčastnil schůzek, kde akademik „poskytne panu Johnsonovi (a diktafonu) odpovědi na otázky o Shakespearovi“.

Podobnou metodu použil Johnson k dokončení svého nejprodávanějšího životopisu Winstona Churchilla z roku 2014, který vyšel pod názvem The Churchill Factor (Faktor Churchill), a to u stejného nakladatele. Knihu o dva roky později v češtině v překladu Pavla Bakiče vydala Kniha Zlín.

Metoda nebyla oslovenému právě po chuti. „Jeho originalita a brilantnost, jak mě ujistil jeho agent, měla spočívat ve volbě otázek pana Johnsona a jeho nenapodobitelného způsobu, jakým by sepsal odborné odpovědi, které získal," řekl listu The Guardian významný shakespearolog, který tuto příležitost s díky odmítl.

Podle nedávné zprávy z Fencova newsletteru, měl v případě Churchilla působit historik Warren Dockter jako „jakýsi průvodce po literatuře a důkazech“, nicméně Johnson jako bývalý novinář byl shledán jako ten, který jinak v zásadě „odvedl těžkou práci“. Johnson údajně brzy ráno zaznamenal koncepčně všechny rozhodující „scény z Churchillova života“ a do páté hodiny ráno zasílal historiku Dockterovi kapitoly pro „kontrolu faktů“. Dockter, který byl uveden jako Johnsonův „výzkumný asistent“, potom ještě sestavil bibliografii knihy. V závěru knihy se dostalo od Johnsona poděkování.

Přední znalec Shakespearova díla uvedl, že „nebyl v pokušení převzít podobnou roli“ jako v případu Johnsonova kniha o Churchillovi. „Agent za prvé navrhl, že budu muset být neustále k dispozici v krátké době, abych se setkal s panem Johnsonem ve chvíli, kdy najde místo ve svém diáři," zmínil oslovený vědec. „Skutečnost, že už mám [svou vlastní] práci na plný úvazek a že ji dělám daleko od Westminsteru, to je zřejmě nenapadlo,“ postěžoval si.

Politika, kterou Johnson v posledních letech prosazoval, věci rozhodně nepomohla. Shakespearolog rozhodně nepatří k těm, kteří by podporovali odchod Velké Británie z Evropské unie (EU), když říká: „V té době pan Johnson ještě nezradil svůj kontinent tím, že se rozhodl prosazovat odchod Spojeného království z EU pro svou vlastní osobní výhodu, takže nebyl tak politicky toxický jako nyní; ale předpokládal jsem, že se pokusí zobrazit Shakespeara jako konzervativního nacionalistu, myšlenka, která mne moc nelákala,“ upřesnil akademik.

Odborníci vyděšeni vyhlídkou na projekt


List The Guardian tento týden oslovil řadu předních odborníků na Shakespeara, aby zjistil, zda byli také osloveni premiérem Johnsonem nebo jeho zástupci, aby na knize pracovali. Většina z nich sice nebyla kontaktována, píše britský list, ale rozhodně je „trochu vyděsila vyhlídka“ na samotný projekt. „Spíše ke svému zklamání jsem o tom, přímo ani nepřímo, nic neslyšel," řekl jeden z nich. „Možná jsem mohl být absolutně potěšen, že mohu pomoci prokázat nezaslouženou reputaci BJ jako myslitele,“ poznamenal druhý akademik. 

Nicméně, jak upřesnil třetí, konzultace s vědci je „dostatečně legitimní způsob psaní“, ale doufá, že Johnson explicitně „uzná pomoc, které se mu dostalo“. Vědec zároveň míní, že má premiér Johnson „právo napsat knihu o Shakespearovi“, a tato kniha by neměla být posuzováno dříve, než vyjde." 


Historik Jonathan Bate, autor biografie The Genius of Shakespeare (Shakespearův génius, 1998) má pro premiéra Johnsona radu: „Neztrácejte čas všemi těmi podřadnými biografiemi, založené na výzkumu z druhé ruky - napište osobnější knihu o tom, co vás Shakespeare naučil o důležitých věcech ve vašem životě, jako je sex, ctižádost a zrada. O těchto skvělých tématech má hodně co říct.“

Kniha premiéra Borise Johnsona je nyní vedena americkým vydavatelem Riverhead k vydání v březnu 2022, ačkoli britské vydavatelství v roce 2019 uvedlo, že nemá v plánu tuto knihu vydat „v dohledné budoucnosti“.

Mluvčí nakladatelství Hodder a Stoughton ve svém prohlášení uvedl: „Po úspěchu Faktor Churchill od Borise Johnsona Hodder & Stoughton uzavřel smlouvou na napsání knihy o Shakespearovi, původně plánované k vydání k Shakespearovu výročí v roce 2016. Když se Boris Johnson stal ministrem zahraničí, dohodli jsme se, že publikaci odložíme na vhodnější dobu, a neplánovali jsme vydání knihy v dohledné budoucnosti.“

„Johnsonův mluvčí odmítl [záležitost] komentovat,“ uzavírá list The Guardian.

Žádné komentáře:

Okomentovat