pondělí 6. listopadu 2017

Éric Vuillard získal Goncourtovu cenu 2017

> kultura > literatura > knihy > Goncourtova cena 2017

Kdo by to byl kdy řekl? Éric Vuillard rozhodně nebyl favoritem. jeho krátká novela s názvem: L´Ordre du jour (Denní pořádek, Actes Sud), nevypadala jako kniha, která by měla měla být oceněna. Byli tu jiní. Devátá kniha autora, který nikdy nedokázal získat žádnou cenu, tomu jen málo napovídala.

Kniha L´Ordre du jour (Denní pořádek) je výrazné „vyprávění“, nikoliv román, získala ovšem překvapivě oproti favorizovaným titulům Véronique Olmiové: Bakhita (Albin Michel) nebo Alice Zeniterové: L´Art de perdre (Umění prohrát, Flammarion), neřku-li Yannicku Haenelovi Tiens ferme ta couronne (Drž pevně svou korunu: Galllimard), to podstatné: Goncourtovu cenu.

Porota Goncourtovy ceny tvrdí, že Vuillardova kniha je knihou „neuvěřitelné síly ve své jednoduchosti“. Na 160 stranách ukazuje, jak se jedna z největších evropských katastrof dokáže přiblížit v malých krocích. Ukazuje to na setkání 24 nejmocnějších německých průmyslových skupin s Göringem a Hitlerem dne 20. února 1933, jež rozhodlo o tom, že tyto skupiny budou spojeny s financováním budoucím Hitlerovy politické kampaně.

Druhým okamžikem se stal Anschluss, anexe Rakouska, kterou provedlo Německo 12. března 1939. Setkání Hitlera a rakouského kancléře bylo pro Vuillarda okamžikem, ne nepodobnému karnevalu. Groteska a tragédie se setkávají ve vyprávění spisovatele, který si vybral poměrně málo známé scény, jež ovšem rozhodly o budoucnosti Evropy, Rakouska i Německa.

Éric Vuillard, narozený v Lyonu v roce 1968, je zároveň filmařem (L’homme qui marche, 2006, Matteo Falcone, 2008), a je v zásadě přesvědčený, že dějiny jsou divadlem.

Žádné komentáře:

Okomentovat