středa 30. srpna 2017

Geny Kelly: Geniální tanečník, který uměl zpívat v dešti

> kultura > film > portrét Gena Kellyho vyšel v měsíčníku Nostalgie č.8/2017.

Gene Kelly se stal symbolem celé jedné velké epochy, jež se oddala tanci. Uměleckými i tanečními inovacemi Gene doslova hýřil a upejpavý nebyl ani v soukromí. Jeho životem prošly mnohé ženy, ale pouze tři z nich si vzal. Geniální tanečník, choreograf a režisér se narodil 23. srpna 1912 jako Eugene Curran Kelly do početné rodiny irského a německého původu. Byl třetím z pěti dětí, měl tři bratry a jednu sestru.

Slávy Gene dosáhl ve 40. a 50. letech nejen v americkém Hollywoodu, ale také na evropském kontinentě. Mezi jeho největší filmové úspěchy patří Zpívání v dešti (1952) a fenomenální slávu získal koncem šedesátých let filmovou adaptací muzikálu Hello, Dolly v hlavní roli s Barbrou Streisand (75).

Gene uměl skvěle tančit i s myší

Gene nastartoval kariéru v roce 1942 skvělým muzikálem Pro mne a moji Gal s Judy Garland
(† 47). O dva roky mladší snímek Zvedejte kotvy propojil hraný a animovaný film (v něm Gene tančí s myškou Jerry) a je ukázkou úspěšné spolupráce se zpěvákem Frankem Sinatrou († 82).

Téhož roku natočil Dívku z titulní strany s Ritou Hayworth († 68). Jeho jméno stojí i na plakátu muzikálu Američan v Paříži. Režisér Jacques Demy († 59) s ním, s Catherine Deneuve (73) a s její sestrou Françoise Dorléac († 25) natočil v šedesátých letech také Slečinky z Rochefortu.

Gene učinil mnohé ženy šťastnými a tři, které si vzal, vypovídají i o jeho vlastním osudu. S Betsy Blair († 85), jejímuž šarmu podlehl v roce 1941, prožil šestnáct let a důkazem jejich lásky je dcera Kerry. Jeanne Coyne († 50) si ho vzala v roce 1960 a narodily se jim dvě děti: Timothy a Bridget. Jeho třetí žena, s níž byl až do smrti, se jmenuje Patricia Ward (59) a byla o 46 let mladší než on.

Bílá holubice manželství nezachránila

Betsy Blair netušila, že její setkání s Genem Kellym bude osudné. Když jí bylo 16 let, dostala příležitost v nočním klubu Diamond Horseshoe. Byla to pro ni přelomová doba a tehdy se v jejím životě objevil i 28letý choreograf a tanečník, placený nočním klubem. Nebyl to ale snadný společný život. Musela se vyrovnávat s obdivem mnohých žen vůči jejímu muži. A také se zálety, k nimž měl sklony. Nehroutila se. Brala život tak, jak šel.

 V osmnácti otěhotněla a narodila se jim dcera Kerry. Žádné velké drama, takový byl život.  „Nedoprovázely nás žádné skandály,“ tvrdila při vydání vzpomínek americkému tisku. Říkal jí „bílá holubice“ a zdálo se, že tvořili i po šestnácti letech šťastný pár.

Betsy Kellymu tolerovala nevěry a on zase její levicové názory. Přesto se rozvedli. „Do dnešního dne jsem si to nedokázala vysvětlit,“ napsala.

Vyhodila ho jako odpad

Možná, že kdyby se Kelly nevěnoval tolik práci, nemusel by se s Betsy rozcházet. Ona sama ale patrně věděla velmi dobře, že Genova osobní asistentka Jeanne Coyne chová ke svému mentorovi mnohem více než jen profesionální obdiv. Po rozvodu již svůj vztah tajit nemuseli – vzali se a v 60. letech se jim narodily dvě děti. Mohl by to být happy end, kdyby Jeanne náhle neonemocněla. Leukémie si nevybírá, zemřela na ni v pouhých 50 letech.

Jeho třetí žena Patricia Ward o tom, kdo byl kdysi Gene Kelly, nevěděla v roce 1990 vůbec nic. Pracovala jako zapisovatelka ve Smithsonově institutu. Nevěděla ani, zda je to jméno mužské, nebo ženské. Měla ho ve výzkumu a s návrhem na sňatek přišel on.

Když Gene 2. února 1996 ve věku 83 let zemřel na opakovanou mozkovou příhodu, Patricia provedla kremaci ještě téhož dne. „Nezbylo po něm nic. Ani popel,“ stěžovala si ve vzpomínkách Betsy Blair.

Dcera Kerry jí později řekla, že měla pocit, jako by byl její otec vyhozen jako nepotřebný odpad. „Děti, které ho milovaly, nemohly říct svému otci ani sbohem,“ napsala Betsy.

Žádné komentáře:

Okomentovat