pondělí 30. října 2017

Goncourtova cena: dvě ženy a dva muži v nejužším výběru

> kultura > knihy > literární Goncourtova cena 2017
Podobně jako britská Man Booker Prize, také porota Goncourtovy ceny - nejprestižnějšího literárního ocenění frankofonního světa - se rozhodla poslat do nejužšího výběru autory v zastoupení paritním. Dvě ženy: Véronique Ohniová a Alice Zeniterová, dva muži: Yannick Haenel a Éric Vuillard jsou jsou mezi těmi, z nichž bude porota vybírat vítěze. Vyhlášení Goncourtovy ceny za rok 2017 se uskuteční 6. listopadu.

> exkluzivně na Recenze & kritika

Agentura AFP cituje Bernarda Pivota, předsedu poroty, novináře a známého moderátora, který odmítá, že by prezidium vybíralo podle pohlaví

„Nerozhodujeme podle pohlaví nebo původu autora. Rozhodujeme se podle knihy. To je to jediné, co se počítá,“ řekl.

Každý z autorů je ve výběru zastupován jiným nakladatelstvím. Spisovatel Yannick Haenel (*1967), známý svými předchozími romány - vyvolal například kontroverzi svým příběhem o Janu Karském v roce 2009, pozornost přitáhl i svým politickým románem Les Renards pâles (Bledé lišky) - tentokrát překvapil poněkud bláznivým opusem Tiens ferme ta couronne (Drž pevně svou korunu).

V románu, kde se setkávají neuvěřitelné osobnosti a dějí nepředstavitelné věci, je rovněž v nominaci i pro cenu Médicis, uniklo ocenění Francouzskou akademií pouze o jeden hlas. Haenela vydává ho nakladatelství Gallimard.

Nakladatelstvíé Albin Michel zastupuje spisovatelku Véronique Olmiovou (*1962), jež získala za svůj román Bakhita již ocenění řetězcem Fnac, usiluje rovněž o cenu Femina. Autorka náleží mezi ty, jejichž román se setkal ještě před nominací na Goncopurtovu cenu s velkým zájmem mezi knihkupci i čtenáři. Podle institutu GfK její kniha o súdánské otrokyni 19. století, jež byla v roce 2000 vyhlášena papežem Janem Pavelm II. za svatou, trhá rekordy: prodalo se již 46 000 exemplářů.

Spisovatel Éric Vuillard (*1968), autor knihy L'ordre du jour (Denní řád) je jediným autorem, jehož kniha nevyšla v tolik sledovaném literárním podzimu, ale již na jaře.

Krátké vyprávění čítající pouhých 160 stran se zabývá Hitlerovým nástupem k moci, vypráví o Ansluchlussu a popisuje způsob, jakým velcí němečtí průmyslníci podporovali nacistickou mašinérii. Vydává nakladatelstvá Actes Sud.

Nejmladším zástupcem je spisovatelka Alice Zeniterová (*1986) - překvapivě to byla právě ona, která zatím sebrala nejvíce cen. Román L'art de perdre (Umění prohrát), jež vydává nakladatelství Flammarion, zapůsobilo svou silnou výpovědí o válce v Alžírsku na příběhu jedné francouzské rodiny, byl oceněn rovněž několika cenami: Cenou knikupců v Nancy, literární cenou listu Le Monde a čtenářskou Cenou Landerneau. Její kniha se rovněž dobře prodává, GfK hlásí 33 000 prodaných exemplářů.

Žádné komentáře:

Okomentovat