středa 18. října 2017

Man Booker Prize získal americký spisovatel George Saunders

> kultura > literatura > knihy > Man Booker Prize 2017 udělena > Georgi Saundersovi
Americký spisovatel George Saunders se stal vítězem letošní Man Booker Prize za fikci. Oceněna byla jeho kniha  Lincoln in the Bardo (Lincoln v Bardo, nakl. Bloomsbury). Oznámila to porota této britské prestižní ceny, jež je finančně spojena s honorářem ve výši 50 000 liber.

> exkluzivně na Recenze & kritika

U George Saunderse, mezinárodně uznávaného amerického spisovatele, známého především dosud svou povídkářskou tvorbou, se jedná o jeho první román. Osmapadesátiletý Saunders je zatím druhým americkým autorem, který získal cenu za celou dobu její téměř padesátileté existence.

Forma a styl tohoto zcela originálního románu odhalují vtipné, inteligentní a hluboce se pohybující vyprávění. Tento příběh o strašidlech a strašidelných duších v posmrtném životě mladého syna Abrahama Lincolna vytváří paradoxně živé evokováné postavy, které zaplňují tento jiný svět. Lincoln v Bardo si zahrává s historií a zkoumá význam a zkušenosti empatie," uvedla porota na čele s baronkou Lolou Youngovou ve svém výsledném hodnocení.

Sanders, mistr povídky, se tentokrát odhodlal k výkonu, který mnohé překvapil. Jeho novela zachycuje prezidenta Abrahama Lincolna na hřbitově, kam přichází za svým zesnulým jedenáctiletým synem Williem. Ten se nachází „v bardo“ (stavu, který je jakýmsi „mezistavem“ po smrti – směrem k nirváně). Syn, pohřbeny do mramorové krypty na hřbitově v Oak Hill, není sám: hřbitovem se to hemží nesčetnými duchy, kteří hledají svou cestu...

Sázkařské agentury preferovaly Saunderse proti jeho pěti protivníkům v úzkém výběru: Paulu Austerovi,
Ali Smithové, Mohsinu Hamidovi, Fioně Mozleyové a Emily Fridlundové.

Hřbitov se stává pro Saunderse místem, kde se „ztracené duše, podobně jako ty Dantovy, projevují rozličnými deformacemi, srovnatelnými s jejich morálními prohřešky“ (Hari Kunzru, The Guardian, 8. 3. 2017).

> související texty: Shortlist Man Booker Prize: tři Američané, tři Bitové, tři ženy a tři muži, Recenze & kritika, 17. září 2017.

Žádné komentáře:

Okomentovat