čtvrtek 4. února 2021

Literární nákaza: Vanessavirus nesouhlasí s verzí Souhlasu. Matzneff vs Springora na pokračování

> literatura > Francie > společnost > mravy > Matzneff a Springora


Eroticko-politický fejeton pokračuje: spisovatel Matzneff se hájí  proti loňské knize Souhlas, v
 níž ho Vanessa Springora obvinila ze sexuálního násulí, svým vlastním svědectvím pod názvem Vanessavirus. Vydává ho na základě předplatného.

Na čí straně stojíte? Soucítíte s Vanessou Springorou, nebo s Gabrielem Matzneffem? Jste na straně ženy, která po čtyřiceti letech obvinila svého bývalého milence ze sexuálního zneužívání, nebo považujete za legitimní literární inspiraci nezletilou dívkou?

Rok se s rokem sešel. Loňského ledna vyvolalo pozdvižení, nejen ve francouzském literárním světě, vydání autobiografické knihy nakladatelské redaktorky Vanessy Springory s názvem Le Consentement (Souhlas, nakl. Grasset). 

Obvinila v něm spisovatele Gabriela Matzneffa, že jí jako téměř padesátiletý v jejích čtrnácti letech přiměl k tomu, aby mu byla po vůli. 

Kniha se stala bestsellerem a její práva byla prodána do více jak dvaceti zemí – a to včetně České republiky, kde vychází 23. února v překladu Tomáše Havla jako Svolení v brněnském nakladatelství Host.

Úspěch, který v knihkupectvích beletrizovaná výpověď vyvolala – od ledna 2020 se s více než 135 000 prodanými výtisky umístil jako pátý nejlepší prodej roku v žánru literatury faktu podle žebříčku GfK/Livres Hebdo. 

Tento příběh kromě pikantního rozruchu, otevřel i debatu o sexuálním násilí, předmětem diskusí se stalo i Matzneffovo postavení jako literárního dandyho, jemuž se těšil. 

Tento týden se objevila na portálu ActuaLitté informace, že Matzneff chystá ve vlastním nákladu – a pouze na základě předplatného, tzv. crowfundingu – svou literární odpověď na skandální knihu. 

Podle týdeníku L'Obs se na výzvu k předplatnému obrátil Matzneff na blízké lidem, kterým on sám důvěřujete: deset luxusních kopií se již nyní prodává za 650 eur po exempláři a dalších 190 běžných kopií za 100 eur. Maximální obrat prodaných výtisků by tak mohl dosáhnout až 25 500 euro.

Čtyřiaosmdesátiletý Marzneff byl od chvíle, kdy vyšla kniha od Springory, fakticky vyřazen z literárního provozu a čelí obvinění ze sexuálního napadení a znásilnění, byl i s tímto svým počinem všemi etablovanými francouzskými nakladatelstvími, z nichž většina stáhla z oběhu jeho předchozí tituly, rovněž odmítnut. 

Mezi těmi, na koho se Matzneff obrátil, byl i jeho nakladatel Léo Scheer, který to potvrdil agentuře AFP.

„Dopis s požadavkem na předplatné jsem obdržel asi před třemi týdny. A už ho nemám,“ uvedl nakladatel. Léol Scheer publikoval v roce 2005 esej Le moins de seize ans (Méně než šestnáct), kde Matzneff obhajuje sexuální vztahy s dětmi a dospívajícími obou pohlaví.

Ve své knize Vanessavirusl Gabriel Matzneff upřesňuje, že se jedná o jeho „labutí píseň“. Spisovatel Matzneff píše: „Lov, jehož jsem se v posledních dnech prosince 2019 stal kořistí, je ohavnost. Sociální rozsudek smrti vyhlášený tou, kdož mne inspirovala k postavě Allegry“, autor se cítí být „popravený (...) literární komunitou, médii, puritánskými sektami, ministrem kultury a vší tou špínou zvanou sociální sítě “. 

V úvodu textu vysvětluje, že sám odolal pokušení sebevraždy, před níž dal přednost „nadřazenému důvodu“. „Vyloučen z francouzské společnosti, nechtěl jsem, nemohl jsem zmizet, než bych zašeptal Vanesse pár slov do ucha.

„S Gabrielem Matzneffem již nemáme žádné vazby. Stejně jako ostatní vydavatelé jsme pozastavili marketing jeho knih,“ řekl AFP nakladatel Léo Scheer. Všichni vydavatelé odstranili publikace pisatele ze svého katalogu a veřejná podpora, kterou do té doby dostával, mu byla stažena. 

V průběhu měsíců, které následovaly po zveřejnění knihy Vanessy Springory, vedly její dopady dokonce k několika rezignacím: významný literární kritik Jérôme Garcina odstoupil z poroty Renaudotovy ceny,  Matjiž dříve Matzneff obdržel, a k politickému pádu Christopha Girarda, asistenta pro kulturu pařížské starostky.

Pařížská prokuratura zahájila loni s Matzneffem vyšetřování pro „znásilnění a sexuální napadení osobou s autoritou nad 15letou nezletilou osobou“. Spisovatel, který je žalován také dětskou organizací L’Ange Bleu (Modrý anděl), také čeká na rozhodnutí trestního soudu pro „omluvu za trestný čin“.

Vanessa Springora k novému vývoji nevydala žádný komentář.

> Články vydané k tématu:
Láska v čase #MeToo dorazila do Paříže, Recenze a kritika, 22. ledna 2020.

Žádné komentáře:

Okomentovat