čtvrtek 4. listopadu 2021

Skvělý rok pro africké psaní: Booker Prize získal Damon Galgut

> kultura > literatura > Booker Prize > Jižní Afrika > Damon Galgut

Nezažívá to poprvé. Na prestižní britskou Bookerovu cenu byl již nominován dvakrát – v roce 2003 a 2010. Tentokrát ji ovšem jihoafrický spisovatel Damon Galgut získal. Rodinnou sága, jež popisuje úpadek bílé rodiny v Jižní Africe během přechodu od apartheidu k demokracii, nazval ambivalentně: The Promise (Příslib).

Předsedkyně poroty, historička Maya Jasanoffová uvedla, že Příslib je „hluboká, strašidelná a dojemná kniha“, která kombinuje „mimořádný příběh a bohatá témata do jednoho neuvěřitelně dobře zpracovaného souboru“.

Porota ocenila schopnost kombinovat „neobvyklý vyprávěcí styl“, jenž připomíná na jedné straně „faulkneriánskou bujnost“ a na straně druhé „nabokovovskou preciznost“, jež obojí „posouvá hranice“, vedoucí k tomuto „testamentu novely 21. století“. V češtině dosud žádná jeho kniha nevyšla.

Galgut: jasný a nepřekvapivý vítěz


Britský liberálně-levicový list The Guardian po udělení Bookerovy napsal, že letošní ročník „přinesl jasného a nepřekvapivého vítěze“. Damon Galgut, která je „významnou postavou světové literatury a vitálním kronikářem hlubokých bolestí Jižní Afriky minulosti i současnosti“, dominoval i sázkovým kancelářím. 

V polovině září byl toho názoru i konzervativní Telegraph, který označil Galguta za jasného favorita, posteskl si ale, že výběr autorů – povětšinou americké provenience - mohl být „mnohem více vzrušující".



Ve své recenzi knihy, kterou vydalo nakladatelství Chatto & Windus v polovině června, napsal ostře sledovaný americký The New York Times Book Review o knize jako o „bujaré satiře, jež neváhá ostře bodat do bezohledných charakterů a pokrytectví“. Jeho stylem ale přitom zůstávají „všechny přednosti realistické fikce“.

Jádrem knihy je nedodržený slib bílé rodiny černošské služebné Salomé ponechat jí dům, kde po celý život pracovala. Kniha, složená ze série pohřbů v průběhu několika desetiletí, byla inspirována vyprávěním jednoho z jeho přátel.

Ve své děkovné řeči autor uvedl: „Dovolte mi říci, že to byl skvělý rok pro africké psaní; rád bych [cenu] přijal jménem všech příběhů: vyprávěných i nevyprávěných, spisovatelů slyšených i neslýchaných, z pozoruhodného kontinentu, jehož jsem součástí. Prosím, poslouchejte nás, je toho mnohem víc, co přijde.“ Poznamenal, že Abdulrazak Gurnah, letošní laureát Nobelovy ceny za literaturu, spisovatel narozený na Zanzibaru, je také Afričanem.

Damon Galgut (1963) je po Nadine Gordimerové a J. M. Coetzeem v pořadí třetím jihoafrickým romanopiscem, který získal Bookerovu cenu. Gordimerová cenu obdržela v roce 1974 a Coetzee dokonce dvakrát – v letech 1983 a 1999. Získání prestižní britské ceny je spojeno s finančním obnosem 50.000 liber.

V britské soutěži opět dominovali Američané

Vítězný Příslib, devátá Galgutova kniha, byl vybrán z užšího výběru pětice dalších románů, v nichž dominovali zejména tři američtí spisovatelé. Vedle knihy Bewilderment (Užas) spisovatele Richarda Powerse, vyprávějící příběh astrobiologa, který se snaží pečovat o svého neurodivergentního syna; to byl román Patricie Lockwoodové, o významu sociálních sítí No one is talking about it (Nikdo o tom nemluví); a letecká sága Maggie Shipsteadové Great Circle (Velký okruh).


Dalšími finalisty byly poválečný příběh srílanského autora Anuka Arudpragasama A Passage North (Severní cesta) a britsko-somálské spisovatelky Nadify Mohamedové The Fortune Men (Šťastný muž) – o Somálci falešně obviněném v 50. letech z vraždy ve Walesu.

Britské literární ocenění, nesoucí název Booker Prize, bylo založeno v roce 1969, původně pouze pro spisovatele britské a irské a také spisovatele, jež naleží k zemím britského Commonwealthu.

Tato způsobilost byla v roce 2014 rozšířena na všechny romány v angličtině, které byly vydané ve Spojeném království. Porota letos vybírala ze 158 románů předložených jejími nakladateli. Do užšího výběru se za Británii dostala pouze Nadifa Mohamedová.

V loňském roce byl také na seznamu finalistů, kterému dominovaly USA, pouze jeden britský spisovatel, a to skotský spisovatel Douglas Stuart. Cenu získal za román Shuggie Bain, odvážný a lyrický román o dospívajícím homosexuálním chlapci, který vyrůstal v 80. letech v hornickém Glasgow.

Již druhým rokem pandemie byla z důvodů koronaviru zrušena obvyklá slavnostní večeře v londýnské středověké Guildhall. Vítěz byl vyhlášen letos vyhlášen na slavnostním ceremoniálu, jenž přenášela ve středu v přímém přenosu veřejnoprávní BBC.

Britská Booker Prize oceňuje rovněž zahraniční literaturu (International Booker Prize).

Žádné komentáře:

Okomentovat