sobota 30. října 2021

Zpěvačka Kimberley Chen láme srdce miliónům a říká: Ničeho nelituji

> kultura > hudba > mandarínský pop > cenzura > Kimberley Chen

Čínsko-australská zpěvačka Kimberley Chen, žijící na Tchaj-wanu, se doslova prozpívala do srdcí milionů fanoušků po celé Asii. Na internetu to ale vypadá, jakoby čínští cenzoři chtěli, aby už konečně byla zticha. Její poslední píseň Skleněné srdce byla cenzurována, a její oficiální účet na čínské sociální síti Weibo zmizel.

Zákaz přichází dva týdny poté, co se její nová píseň Křehká – v čínštině také 玻璃心 (Skleněné srdce) – jež je výsledkem spolupráce mezi malajsijsko-čínským zpěvákem a skladatelem Nameweem a Kimberley Chen – stala virální v čínsky mluvících regionech po celé Asii.

Kimberley Chen Fang-yu, jejiž rodiče malajsko-čínského původu přišli v 90. letech do Austrálie (ona sama se narodila v roce 1994), byla Pekingem zakázána. Ona sama ve svém vyjádření pro australskou ABC uvedla, že nazpívání písně nelituje píseň – navzdory tomu, že byla obviněna z urážky Číny. Její účet na sociálních sítích na Weibo, kde má více než milion sledujících, zmizel spolu s jejími alby na čínských hudebních streamovacích platformách.

Kontroverzní píseň, která obsahuje text o zlomení křehkého srdce, používá zároveň symboliku a metafory, v nichž svou skryty narážky na čínské nacionalisty, je v ní zesměšňován čínský prezident Si Ťin-pching a jeho politika v Sin-ťiangu, na Tchaj-wanu a Hongkongu.

Jedny dveře se zavřou, další se otevřou

V exkluzivním rozhovoru pro autralskou ABC Chen řekla, že byla ohromena online trollovací kampaní, která se proti ní zvedla v Číně. Na YouTube se píseň Kimberley Chen umístila na prvním místě hitparád. Hudební video k písni získalo během dvou týdnů více než 18 milionů zhlédnutí a mnozí diváci hojně komentovali text, zesměšňující čínskou autoritativní vládu.

Video obsahuje všudypřítomnou růžovou barvu, o které se mnozí domnívají, že odkazuje na pro-pekingské nacionalisty, kteří jsou známí také jako Little Pinks (malé Růženky). Texty obsahují kontroverzní slova související s čínskou politikou, včetně nejnovější výzvy prezidenta Si Ťin-pchinge ke „společné prosperitě“ a „převýchově“ v Sin-ťiangu a zákazu Číny dovážet „ananas“ z Tchaj-wanu.

Kimberley Chen se již od svým počátků, kdy pracovala jako modelka a dříve i jako dětská herečka, vyjadřovala k právům zvířat a na téma svobody projevu.

Zákaz zpěvačku, zdá se, nevyvedl z míry. „Myslím, že je to jen znamení - stane se to, co se má stát, když se mluví o citlivých tématech," řekla Chen. Na otázku, zda se po vydání písně dotýkající se několika politicky citlivých témat obávala o svou kariéru a bezpečnost, Chen odpověděla, že je vděčná za to, že dnes žije na Tchaj-wanu. „I když se možná jedny dveře zavřou, mám tolik dalších dveří, které se otevřely," domnívá se. Podle ní má „každý právo na svůj vlastní názor“. „A pokud se mne někdo rozhodne trollovat online, myslím, že je to také jeho volba," dodala.

Kimberleyina hudební kariéra začala před deseti lety na Tchaj-wanu, kde nabrala raketového růstu. Chen, která vyrůstala v australském kulturním hlavním městě Melbourne, pochází z malajsko-čínské rodiny imigrantů. Jako malá hrála mladou Nalu v broadwayské Disneyho produkci představení Lví král v Regent Theatre v Melbourne a ve variantě Lvího krále v Šanghaji v Grand Theatre, než byla vybrána, aby zazpívala národní hymnu na Velkém Finále Australské fotbalové ligy (AFL) v roce 2007.

„Jsem opravdu vděčná za dětství a za prostředí, které mi Melbourne dalo," tvrdí. „Pamatuji si, jak jsem vyšla ze školy a spěchala k tátovu autu - a on mi koupil dobré jídlo," vzpomíná. Jako malá chodila na hodiny baletu a stepu. Na pódiu se Kiberley Chen objevila již jako malá holčička.

Chen se stala známou milionům čínsky mluvících diváků ve věku 16 let poté, co v roce 2010 zazpívala v talentové show na tchajwanských obrazovkách. Rok poté, co se její rodina přestěhovala na Tchaj-wan, uměla promluvit sotva jednu větu v mandarínštině a napočítat do deseti pro ni byl závažný problém.


Připomíná, že se každý den čtyři hodiny učila, aby překonala jazykovou bariéru. „Mám pocit, že čínština je velmi krásný jazyk. A je tam tolik znaků a tolik [idiomů], které ještě neznám. Ale jsem na cestě," říká optimisticky. Učení se mandarínštiny jí brzy umožnilo vybudovat si úspěšnou hudební kariéru v Asii.

Její debutový singl 愛你 (Miluji tě) z roku 2012 se stal virálním na Tchaj-wanu, v Číně, Singapuru a Malajsii; Jen na YouTube bylo streamováno více než 106 milionůkrát. „Trvalo to dlouho, než jsem to zpracovala. Musela jsem si zvyknout na spoustu věcí,“ říká dnes, „protože jsem nebyla připraven být umělkyní. Nebyla jsem jako dost celebritou, takže to bylo docela vtipné."

Pro svůj druhý singl Never Change (Nikdy se nezměň), nazpívaný v angličtině - na němž spolupracovala s australským umělcem Dona Biancem - se významnou měrou podílela na hudbě i textu.

„Snažím se být sama sebou“

Její jméno se v Číně stalo více známým poté, co se v roce 2018 zúčastnila čínské reality show s názvem 创造101 (Produkuj 101 Číny). Bylo to ni náročné, vzpomíná, protože nemohla při soutěži veřejně vyslovit svůj názor. „Snažila jsem se být sama sebou, ale nebylo to vždy přijato. V některých situacích to bylo velmi těžké," říká. „Nikdy ale nelituji toho, že jsem se přihlásila k něčemu, o čem jsem přesvědčena, že je to správné," dodává.


Kimberley vydala zatím tři studiová alba a dva singly. V roce 2010 podepsala nahrávací smlouvu se Sony Music Taiwan a vydala své stejnojmenné album 首張同名專輯 Kimberley v roce 2012. Své druhé studiové album s názvem Kimbonomics vyšlo v roce 2013. V roce 2014 rozvázala smlouvu se Sony Music, a ve stejném roce podepsala novou smlouvu s B.ANGEL. V roce 2015 vyšly její singly You Are My Happiness (Jsi mé štěstí) a Do You Know That I Love You? (Víš, že tě miluji?). V roce 2017 vydala své třetí studiové album u Sharp Music s názvem #Tag Me, jehož prezentaci s hlavní písní uvádí často neodolatelným tancem.

Chen doufá, že asijští Australané dostanou doma více příležitostí k reprezentaci. „Nerada to říkám, ale mám pocit, že možná v době, když jsem vyrůstala, nebylo v australském průmyslu moc asijské přítomnosti," vysvětluje. „Opravdu doufám, že v budoucnu Austrálie [poskytne] více příležitostí asijským hercům a zpěvákům a celebritám obecně. Mám pocit, že je tam tolik talentů. A doufám, že každý má platformu a příležitost vyjádřit se a ukázat svůj talent," doplňuje.

Žádné komentáře:

Okomentovat