úterý 12. září 2017

Modiano a Le Clézio: podzimní návrat nositelů Nobelovy ceny

> kultura > literatura > knihy > text vyšel na portálu literární.cz dne 8. září 2017.
Patnáctým francouzským nositelem Nobelovy ceny se stal Patrick Modiano (uprostřed) v roce 2014. dalšími spisovateli byli například: François Mauriac, Sully Prudhomme, Patrick Modiano, Jean-Marie Le Clézio et Kao.
Dva ze tří současných francouzských nositelů Nobelovy ceny za literaturu, Patrick Modiano a Jean-Marie Gustave Le Clézio, se po třech letech vrací na knižní pulty. Nakladatelství Gallimard oznámilo vydání jejich knih v průběhu měsíce října v rámci tradičního „rentrée littéraire“.

Na 581 knih letos očekává francouzský knižní trh, který vždy na počátku září, ovládne média - literární rubriky novin, rádio i televizi, ale především knihkupecké pulty - mezi nimi 390 románů francouzských, z toho rekordní počet 81 prvotin, upřesňuje agentura Gfk pro profesní týdeník Livres Hebdo. V čekávání literárních ocenění, snaží se nakladatelské domy zaujmout a nasazují tituly, které by měly šanci některou z nich, zejména tu Goncourtovu, získat.


Tento týden, v úterý 5. září, vyhlásily svůj první výběr pro literární cenění Goncourtova akademie i porota ceny Renaudot.

Literární postavy „ztracené z dohledu“

Někteří autoři se ovšem vracejí, aniž by toužili po cenách: mezi nimi Patrick Modiano (*1945), nositel Nobelovy ceny za literaturu za roku 2014, jehož nakladatelství Gallimard vydává dne 26. října „roman d´apprentissage“ (bildungroman) s názvem Souvenirs dormants (Spící vzpomínky). V průběhu jedné bezčasé noci se Jean, hlavní protagonista vyprávění, setkává s přízraky, které v něm vyvolávají vzpomínky na znepokojivé mládí, kdy začínal a snil o vydání své tvorby.

Spící vzpomínky nabízejí portréty šesti žen ze 60. let, píše Le Figaro, pohybující se někde mezi neustálým mizením a návraty do minulosti, protkané častými útěky a cestami do nitra postavy. Některé z žen vypravěče silně poznamenaly, jednou z nich je například lehce somnambulní Geneviève Dalamová... Postava Jeana, jakési alter ego samotného autora, bilancuje a vypráví, jak jednotlivé potkal, doslova „ztratil z dohledu“, aby se mu později opět objevily.


Téhož dne jako Spící vzpomínky vychází rovněž Modianova divadelní hra Nos débuts dans la vie (Naše životní počátky), inspirovaná Rackem ruského dramatika Antona Čechova. Prostřednictvím svého textu se pokouší Modiano nahlédnout dílo slavného autora, prostřednictvím „divadla v divadle“; postava Jeana se tentokrát snaží najít v divadle lóži, kde se nachází Dominique, herečka, která kdysi hrála v Čechovově Rackovi... Jean se noří do noci své minulosti, v níž zahlédne Elvíru, svou žárlivou matku, hrající v bulvární hře, ale i nevlastního otce Caveuxe. Vypravěč Jean se ale v lóži vlastně nakonec skrývá s jakousi mladou herečkou.

Dramatik Anton Čechov předčítá hercům MCHATU
svou hru Racek (1899).
V té „divadelní noci“, kdy budoucnost je stejně nejistá jako známá, duše rozkvétají i uvadají, a váhavé naděje dosahují pozvolna naplnění. Modianovy staré známé motivy se tu opakují, jako si s námi s oblibou zahrávají vzpomínky, předpovědi i jejich naplnění.

Mimochodem, nakladatelství Michel Lafon, znovu vydává – 12. října – knihu vzpomínek Elle s'appelait Françoise… (Jmenovala se Françoise...), posmrtnou poctu herečce Françoise Dorléacové, tragicky zesnulou sestru Catherine Deneuvové, kterou s ní sepsal právě Patrick Modiano v roce 1996.

Měsíčník Magazine littéraire ve svém posledním zářijovém míní, že si tento podzim Modiano vyměnil svůj styl s druhým z nobelistů, totiž s Jeanem-Marie Gustavem Le Clézio (*1940), jenž toto vyjprestižnější literární ocenění získal v roce 2008.

Nejnovější Le Cléziův román Alma, příběh Jérémie Felsena, který se vrací z Francie na svůj rodný ostrov Mauricius, aby zde nalezl novou větev své rodiny, vychází v nakladatelství Gallimard dne 5. října.

P. S. Třetím francouzským žijícím nobelistou je spisovatel čínského původu Kao Sing-ťien.

Žádné komentáře:

Okomentovat